Cooking For Fun

Hanging out with my best friends has become a rare moment nowadays. One friend is doing her last year of master’s in Nijmegen and the other one is always busy and has irregular working hours because she works as a caregiver. When I had my day off on Friday 2 weeks ago, I texted them when I was running errands to see if they had time to come over my place to cook together.

Miraculously, all of them could come and we cooked together our favorite dish!!

I loved our cooking moments, because we could exchange news and jokes, chat, and just be there it felt really nice to see them again. We cooked in my small kitchen for two hours, the whole house filled with petis aroma (petis=black thick shrimp paste) and I was sure that my husband would complain about it :((

IMG_20140221_094323

{mbak – mbak dr yayasan jaman sekarang ganjen bener ya?}

 

We made rujak cingur (Cingur Salad). For you who do not know what that is, it is a traditional dish from East Java and it contains pretty disgusting ingredients.

I mean it.

See below for the ingredients!

  • water spinach (indonesian: kangkung), rinse it well
  • bean sprouts
  • unripe mangoes
  • tempe
  • tofu
  • cingur (cow noses cartilage) kikil (thick cowhide), boiled (we used cow legs!)

cingur paste:

  • 4 pieces chillies more or less, depends how spicy you want it to be
  • roast 3 tbs peanuts, until it turns brown, set aside
  • 200 – 250 grams of petis udang (black thick shrimp paste)
  • 1 teaspoon trasi (dried shrimp paste) roasted
  • 1 pisang kluthuk (unripe banana), grated
  • 1 tsp tamarind
  • 50 cc of boiled water

Mix these ingredients with a food processor except the petis udang (if you don’t have a food processor, you can also grind it in with pestle and mortar) until it becomes a paste. Leave the petis udang out!

how to cook Cingur Salad

  • Boil the cow noses cartilage, kikil (thick cowhide), we used cow legs! Boil them in a big pan until it is tender. When it is done, take it out of the pan cut them into pieces, set aside
  • Boil the water spinach, sprouts briefly and then remove from the cooker.
  • Slice young mangoes to pieces
  • Sautée tempe and tofu, set aside

how to serve:

mix salad seasoning paste with ingredients and cingur or kikil. This time blends it well with the black shrimp paste (petis)

It looked so revolting, but it tasted really delightful. There you go, one of my favorite dishes ever!

{ “kok punya loe lebih item sih drpd punya gue?!”}
Advertisements

30 thoughts on “Cooking For Fun

  1. Aku dulu belum pernah makan setelah makan 1x langsung suukaaa buanget.
    untung dekat rumah da resto surabaya yg terkenal rujak cingurnya jadi mantap…

    • iya enak ya ria? gara gara nya disini ada warung yg jual rujak cingur yg rasanya enak buangettt!… nah langsung deh pengen nyoba bikin sendiri dan eksperimen pertama ini langsung jadi. rasanya sama kayak yg dijual dari warung itu 🙂 🙂 seneng bgt! duh jd pengen lagi hehehe..

    • makan siang tadi aku bener bener mampir makan rujak cingur end sumpes endees bener…
      ditambah telur asin ma es jeruk nipis mantap..

  2. Wow. What an interesting dish… boiled cow cartilage?! Argh. I hope that it tasted delicious… oh, and my husband hates it when I cook with fish sauce or shrimp paste too. Horrible smell but so delicious! Glad you got to hang out with your besties x

    • It tasted uber delicious Laura! I kid you not. But this dish is not everyone’s favorite because of the ingredients. My husband will never eat this because it grosses him out :p But, when you don’t know what it is made from, I bet you will enjoy this delish until the last bite 🙂

  3. aku juga suka Pop acara main masak2an gini di rumah tapi biasanya aku lebih seneng yang bagian bantu2 aja haha, biar kalo gak enak gak diomelin hihihi. Btw……walaupun dulu aku pernah di sby tapi tetep gak sanggup makan rujak cingur huhaha. kalo makan, pasti dipilih2 deh ambil bengkuangnya doang

    • Pas masaknya aku geli bgt sama kikil dan kaki sapi nya tp pas udah mateng trus dimakan sama sayur ohmaigaaatt enaknyaaa! beda kali ya non soalnya mbikin ini sumpah lama bgt, 2 jam. pas udah jadi, udah laper berat huaha..gak ding, ini makanan favorit aku baru aja duluuu bgt aku jg geli gt makannya..:)

    • Berarti kamu suka rasa petis nya ya? Aku jg bisa deh skip cingur nya itu, karena aku suka bgt rasa petis nya…oohh di Malang jadi bener2 kayak rujak aja gt ya. Hmmm, jd pengen makan lagi.

  4. Oppie, kok postingan kamu ga keluar ya di readerku? Pantesan dr kmrn km ngepost ga ada yg keliataan. Kenapaa inii? Hiks
    Acara masak2 bareng gini emg paling seru ya Pie, bisa sekalian ngegosip kan.hihihi

    • Coba unfollow trus follow lagi deh maria. Error yak. Aku pernah kayak gt sama blognya mbak Yoyen. Hahaha, iya buat kita bertiga seru bgt soalnya sehari2 ngomong bhs planet (baca=bhs belanda) jd ketemu sm yg mbak2 ini seru bgt! 🙂 Kasian deh kita ya hahaha

      • Oke, nanti aku coba unfollow trus follow dl deh. Sebel juga kan jadi ga updateee. Hahaha ngbrol pake bahasa sendiri emg paling enak ya pi, ga perlu sambilan mikir.
        Tapi serunya km jadi belajar bahasa lain juga kan. Disini mau belajar bahasa asing mahaal. isshhh sebel

    • Itu juga asik sih cuma kita jarang banget maen potluck an..seneng masak bareng2 nyoba resep gitu…atau gak yg satu ngajarin yg laen cara bikin apa gitu yg dia jago bgt bikin 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s