Knowing Yourself Better

There is one thing I am trying to get better at. Communicating my feelings toward people when I feel upset, disappointed or hurt. There is an easy way that I have been perpetually doing, which seems the best way for me but not particularly to others. A way that is easy and convenient for me. But what do you learn if you always do the easy way? I am getting OK at it now but it can always be better. If I feel hurt, I’d try to talk to the person who hurts my feelings, and tell that person what’s bothering me instead of keeping my mouth shut and pondering on it.

If I feel restless and anxious, I’d try to figure out what’s bothering me and get to the bottom of it. I try not to reflect myself on other people and I am very happy that I see some improvements.

54f0795e91abaa4e0791222d37748dcb{ zen room }

 

Sometimes I get more upset than I actually am. But actually when I give myself a time-out, open and be honest to myself, I will realize that I get upset from bottling up problems…Sometimes my body is telling me, for instance; all of a sudden I’d get a headache , or cramps, or feel sick. And during the zen moment I create, I will have the time to evaluate what’s happening and come to a conclusion that it’s all pure psychology . I usually am nervous about something, or upset, or .. anything. Once it’s figured out I would feel much better. It is all connected, our body and mind.

It is an art of knowing yourself better, which I find really fascinating and I am really determined to be wiser by learning this “art” in coming years.

Advertisements

13 thoughts on “Knowing Yourself Better

    • Acknowledging nya ini mbak kayak konfrontasi sm diri sendiri apalagi kalau marah2 atau kesel, kalo nanya diri sendiri balik, sebetulnya perlu ga siiih ikke marah2 kayak gini? hehehe. Yah, namanya jg proses ya mbak 🙂 Dankje x

      • Bener banget. Banyak orang yang ngga siap keluar dari comfort zonenya untuk konfrontasi dengan dirinya sendiri. Ada pepatah You are your worst enemy. Betul, proses ini makan waktu dan ada naik turunnya. Yang penting bagaimanapun prosesnya akhirnya nanti bisa in tune sama diri sendiri. Je kan het en zet ‘m op!

  1. Semangat, Pie. Aku juga masih belajar nih soal beginian. Pie pas seminar parenting sama bu Elly dia minta kita ngajarin anak-anak untuk bisa mendefinisikan peraasan mereka. Jadi Kalau sudah bisa mendefinisikan apa yang dia rasakan, anak-anak akan lebih bisa juga cope with that feeling. Kukira awalnya gampang, beuh ternyata aku yang udah gede aja masih harus belajar membedakan ini sebenernya perasaan ku kalo situasi begini lebih ke marah atau sedih atau putus asa. Gitu gitu. Simple tapi ternyata emang harus dibiasakan dari awal. Keinget kalao jaman kita kayaknya kalau punya perasaan apa kayak disuruh denial atau move on tanpa memahami gitu ya

    • makasih ndang! ^^ betul ndang apa katamu…move on tanpa memahami 😀 ini menurut aku proses pembelajaran buat semua umur loh karena ga cm yg muda muda aja, yg tua jg harus belajar dan jd contoh. apalagi buat orang Indonesia/jawa totok kyk aku (bpk ku solo totok) yg apa2 musti diem, nrimo, ga boleh ngelawan, dll. nah jd nya kan ga biasa konfrontasi sm perasaan sendiri…makanya kalo skrg aku sedih atau kesel, jd berkaca sebenarnya yg bikin aku kesal/sedih tuh apa, gimana caranya bs bikin hati plong, gmn utarain perasaan ke orang, dll.

    • proses belajar seumur hidup ini non, karena yg tua-tua aja masih suka kesrimpet hehehe. kayak aku yg diajarin dr kecil dengan ajaran jawa totok dr bapak ku yg apa2 musti nrimo, ga usah neko neko, ga usah ngelawan, diem aja kalo dinasehati dll. aku liat sendiri ujung2nya toh ga bagus buat diriku. Jd ga bs konfrontasi sm perasaan sendiri….belajar lg dari awal deh 🙂 Asal jujur sm diri sendiri kali ya non, jadi bisa evaluasi 😀 makasih neng Noni!

  2. I totally agree with you on this. It’s so important to sometimes stop and take a little time out for ourselves if we’re feeling tense or stressed. If we feel either of this or just feeling uncomfortable, it’s hard to focus on what’s happening right in front of us. Yeah, now that you mention it, our mind and body are connected. We have the power in our minds to tell our body how to behave and react 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s